2010. november 27., szombat

Szivárvány

Kiváncsi voltam, megcsináltam :)

Your rainbow is shaded pink.

 
 
 
 
 
 
 

What is says about you: You are a grateful person. You appreciate everyone around you. You are a good listener and your friends are glad to have you around in difficult times.

Find the colors of your rainbow at spacefem.com.

Te milyen szivárvány vagy? :)

2010. november 26., péntek

Inchies

Inchie mérete: 1x1 inch és van twinchie meg trinchie is... (1 inch = 2,54 cm)
Kicsi kis (fa) lapokra készített imádnivalóan szépséges alkotások.
Ezt a blogot találtam, ahol érdemes nézegetni :)

2010. november 20., szombat

Gömbök, verseny és az igazi tűbarkács :)

A héten a sűrű események közepette mégcsak blogolni sem volt időm, pedig már a múlt hétvégén elkészült a karácsonyi SAL-ból az utolsó előtti gömb.
Fonal: Nina - Hydrangea
Tegnap pedig befejeztem az utolsót is (Nina: Salsa fonalával). Többszöri nekifutásra lettem kész vele, mert egyszerűen nem tudtam koncentrálni és folyton elszámoltam, mint szokás szerint :) Ezért aztán totál belegabalyodtam, de gondoltam, olyan isten nincs, hogy én szétbontsam és újrakezdjem, így hát körbevarrtam, böktem ide, böktem oda s ez lett belőle:
Ma pedig a gömbökön kívüli részekkel is haladtam (fonal: DMC 161), s most itt tartok:
Nekem tetszik, hogy színes lesz :)
***

Az óvodásoknak és iskolásoknak az egyik helyi bank rajzversenyt hírdetett: le kellett rajzolni, mire vágynak. Soma (annak ellenére, hogy imád rajzolni, nagy meglepetésünkre) első helyezett lett. A bankban kiállították a nyertes rajzokat. A fotón a paraván a rajzokkal, aztán külön Soma rajza, majd ahogy a nyeremény tolltartónak örül (és még kapott mellé egy bankkártyát is, pénzzel :) ) és végül a cukrászdában a közös kakaózás, amivel megünnepeltük ezt a díjat.

***
S hogy a Keve se maradjon ki: anyja fia tűbarkácsol :) Ebből a két képből egy scrapbook-oldalt is készítettem, ld. a másik blogomon :)
A dolog oka, hogy a helyi fonalboltban találtam egy jópofa, gyerekeknek való kézműveskészletet, amiből karácsonyfadíszeket lehet készíteni varrással és ragasztással. Keve azonnal rávetette magát - az eredmény önmagáért beszél. Bár totál elfáradt... szerintem a maradék három dísz rám vár és én nem bánom ;)

2010. november 8., hétfő

Így készült (+ ráadás hímzés)

Mondhatnám nagyképűen, hogy közkívánatra, pedig nem is :) Csak volt 1-2 érdeklődő, hogy miként is kell hímezni az Atalie-mintáknál bemutatott rózsácskákat. Dana és Zsiráflány figyelmébe ajánlom a következő kis képes útmutatót - remélem, segít :)
Vászonra hímzünk.

Egy kis ötágú csillagot alakítunk ki legelőször - mutatom a lépéseit egyesével.

Felbökünk a tűvel, majd leszámolunk két szemet (négy lyuk) lefelé és másfél szemet (3 lyuk) balra és itt lebökünk:
Felbökünk a tűvel ugyanott, ahol legelőször is felböktünk, majd leszámolunk 2 szemet (4 lyuk) balra és fél szemet (1 lyuk) felfelé és itt lebökünk:
Felbökünk az eredeti helyen, majd leszámolunk 2 szemet (4 lyuk) felfelé és lebökünk:
Felbökünk ismét az eredeti helyen, majd leszámolunk 2 szemet (4 lyuk) jobbra és fél szemet (1 lyuk) felfelé és lebökünk (ez a kép kicsit elfordult, elnézést!):
Felbökünk az eredeti helyen, majd leszámolunk 2 szemet (4 lyuk) lefelé és másfél szemet (3 lyuk) jobbra és lebökünk, majd ismét felbökünk a tűvel (én itt a legelső felbökés helye mellett szoktam feljönni):

Szóval, készen van a kis csillag, most jön a tekerés. Ezt is mutatom lépésenként.
A tűt átvezetjük a csillag első ága alatt:
a második ága felett és a harmadik ága alatt:
a negyedik ága felett és az ötödik alatt:
Ezzel visszaértünk az első ághoz, ami felett átvezetjük a fonalat és a következő ága alá szúrjuk a tűt. A lényeg az, hogy ha az előző körben a csillag ága alatt haladtunk, most fölötte menjünk ls fordítva. De mivel a csillag ötágú és ez páratlan szám, mást nem is nagyon tudunk tenni :) Szóval, egyszerű, mint a karikacsapás.

Ha ügyesek voltunk, ilyen szép rózsácskánk lesz:
És ha nem tudjuk abbahagyni a rózsák tekerését, hamarosan lesz egy halomra való belőlük:

Készítettem egy olyan képet is, amin az összes lépés szépen rajta van egymás után. Bár nem hiszem, hogy aki egyszer kipróbálta, túl sokat fogja tanulmányozni, mert tényleg nagyon egyszerű, könnyen tanulható és amúgy meg imádnivaló ez a kis gyönyörűség :)

Lehet variálni számtalan módon a rózsákat és mindig más a végedmény, attól függően, hogy:
- egy vagy két szállal hímzel (esetleg többel?)
- egyszínű vagy színátmenetes fonalat használsz-e
- színátmenetes fonal esetében ha két szállal hímzel, a két szál színezete ugyanott tart vagy elcsúsztatod a színeket (megfordítod-e az egyik szálat)
- mennyire sokat vagy keveset tekersz (érdekes az is, amikor jó ducira tekeri az ember, akkor szinte gombszerű lesz a virágunk)

Remélem, követhető és használható volt a leírás és sokan kedvet kaptok a kis rózsácskák tekeréséhez.
Én kedvet kaptam és készült is az este folyamán egy kedves kis minta - Manka blogján találtam (köszönöm itt is!!) és már egy ideje szemezek vele, végre elkészült :)
Fonalak:
fekete: Venus 2800, bordó: DMC 115, narancs: DMC 51, barna: DMC 69, zöld: Venus 2552
A barnával annyira nem vagyok elégedett, de a többi élőben jól néz ki (a képen kevésbé).

2010. november 6., szombat

Karácsonyi SAL és egyebek is

Az elmúlt napokban néhányszor nekiveselkedvén a közös hímzésnek, elkészült egy újabb gömböm (Nina: Rose tea nevű fonalával), 
beleböktem a maradék kettőbe is a színek kedvéért (Hydrangea és Salsa nevű fonalakkal):
és az akasztók is növekedtek egy picit:


Ezeket pedig nemrég kaptam - lyukasztók lepkére és virágra komponálva. Német cucc ;)

És ha már teljesen off vagyok, megmutatom az (egyik) orchideámat (ez is szerintem a nyanyásodásom egyik jele... régebben ki nem állhattam őket! Mostanában meg elbűvölnek... főleg, mióta ezt a cikket olvastam):
Közelebbről pedig ilyen:
Van egy fehér is, de az szegénykém huzatot kapott, lehullatta a virágait és most kopasz. De! Van 1-2 új hajtása, amin remélem, hamarosan virágok lesznek... egyenlőre úgy tűnik, hogy igen :)